Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook bekend als een thuisaccu of batterij voor zonnepanelen, is een apparaat dat de energie opslaat die je zonnepanelen overdag genereren maar je niet zelf verbruikt. Energieleveranciers rekenen terugleveringskosten voor het invoeren van zonne-energie in het net, een thuisbatterij helpt je om dit bedrag te verlagen. Gemiddeld stuurt een huishouden 70% van de opgewekte energie terug naar het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kun je dit verlagen naar 10-30%. Dit betekent dat je de opgewekte zonne-energie ook kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt, waardoor jij meer zelfvoorzienend wordt en je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Naast minder afhankelijkheid van het net, kan een slimme thuisbatterij ervoor zorgen dat je het net op piekmomenten minder belast, wat helpt om boetes van jouw energieleverancier te voorkomen.
Bij het kopen van een thuisbatterij zijn er een aantal belangrijke punten om te overwegen:
- Capaciteit: De capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft genoeg aan een thuisbatterij van 5 kWh. Dat lijkt weinig maar dat staat ongeveer gelijk aan 300 keer je telefoon opladen, 5 keer de was doen of 150 broodjes roosteren. Op mooie zomerse dagen wek je met 10 panelen 15-20 kWh op, het is niet zinvol om al deze energie op te slaan. Het energieverbruik ligt gemiddeld tussen de 7 en 10 kWh, een deel van dit verbruik wordt direct vanuit de zonnepanelen geleverd aan de apparaten. Er blijft dus ongeveer 5 kWh aan energieverbruik over die je wilt overbruggen van overdag naar avond/nacht. Neem je meer opslagcapaciteit? Dan heb je een groot deel van het jaar een accu die niet efficiënt gebruikt wordt. Heb je meer zonnepanelen èn een hoger energieverbruik? Dan heeft het zin om meer opslagcapaciteit te nemen maar het is geen must – liever te weinig capaciteit dan te veel!
- Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de thuisbatterij compatibel is met je zonnepanelen en omvormer. Veel batterijen kunnen alleen gekoppeld worden aan een hybride omvormer, bij Sessy houden we niet van merkafhankelijke systemen. De Sessy thuisbatterij kan daarom aan elke omvormer en aan alle zonnepanelen geïnstalleerd worden.
- Meterkast: Het belang van de meterkast wordt vaak vergeten en onderschat, veel thuisbatterijen hebben extra componenten nodig in de meterkast. Ook is het belangrijk om te rekenen aan de maximale stroom die er door je meterkast kan lopen. Met de Sessy hebben we een eenvoudige, veilige en robuuste oplossing gemaakt die weinig impact heeft op de meterkast. Zo kan de bestaande groep van de zonnepanelen hergebruikt worden en hoeft er geen in-line energiemeter geplaatst te worden.
- Vermogen: Meer is beter!.. Nee, het is een grote fout om altijd voor de grootste omvormer te kiezen, waarom? In verband met de efficiëntie. Elektronica is niet even efficiënt over het volledige vermogensbereik. Met een thuisbatterij wil je een zo groot mogelijk deel van de tijd je verbruik compenseren, wordt er gekookt en ben je tegelijkertijd aan het stofzuigen? Dan kun je beter wat energie uit het net halen, dat scheelt je voorop in de aanschafprijs en over de levensduur in efficiëntie.
Een thuisbatterij kopen is een slimme stap naar een duurzamere en zelfvoorzienende levensstijl. Het biedt niet alleen financiële voordelen maar draagt ook bij aan een groenere toekomst. Met de juiste keuze en installatie kan een thuisbatterij een sleutelrol spelen in jouw energiehuishouding.
Waarom een zou ik voor Sessy kiezen?
Twan legt het je in de korte video uit.
Hoe veilig is een thuisaccu?
Sessy kiest voor IJzerfosfaat én een ingebouwde brandblusser. Jouw veiligheid gaat voor alles.